
Mėsa ir žuvis
Paukštiena

GRILL & FUN
Vištienos peteliai
- Su rūkytų paprikų marinatu

GRILL & FUN
Viščiukų blauzdelės česnakiniame sviesto marinate

GRILL & FUN
Sparnelių vidurinės dalys Buffalo marinate





GRILL & FUN
Marinuota vidinė viščiukų filė

GRILL & FUN
Vištienos šlaunelių šašlykas krapų marinate

-
Vištiena iškepa greičiau ir didelės kaitros jai nereikia, tad tiek vištos peteliai, tiek blauzdelės gali kepti panašų laiką kaip ir daržovės. Kepdami vištieną ir daržoves kartu, vienu metu turėsite ir karštą patiekalą, ir karštą užkandį.
-
Blauzdelių mėsa yra sultingesnė nei krūtinėlių. Skonio reikalas, bet renkantis grilio patiekalus rekomenduočiau atkreipti į tai dėmesį.
-
Peteliai turi mažiau kaulų ir juos ragauti paprasčiau nei sparnelius. Todėl nemėgstantiems „terliotis“ peteliai bus vienas geriausių pasirinkimų.
-
Peteliai ypač tiks iškyloms gamtoje, nes jiems valgyti nereikia papildomų įrankių. Be to, jau marinuotų petelių pasirinkimas yra tikrai gausus ir jie greitai iškepa.
-
Jei vištiena marinuojama cukringais dalykais – kepant labai svarbu stebėti ir nuolat vartyti, nes tokia vištiena itin greitai karamelizuojasi ir apdega.
-
Ilgi ir patogūs įrankiai – svarbu!
Kiauliena

GRILL & FUN
Kiaulienos mentės šašlykas žolelių marinate

GRILL & FUN
Kiaulienos mentės šašlykas tradiciniame marinate XXL

GRILL & FUN
Marinuoti kiaulienos šonkauliai

GRILL & FUN
Kiaulienos sprandinės šašlykas majonezo marinate

GRILL & FUN
Marinuota kiaulienos šoninė
- Rūkytų paprikų arba garstyčių ir medaus marinate

GRILL & FUN
Kiaulienos sprandinės šašlykas česnakiniame marinate

-
Marinuojant kiaulieną nereikėtų dėti druskos, nes ji išsausina mėsą. Pasūdyti patarčiau iškepus, kai paliekame kepsnius 5–10 minučių „pailsėti“ uždarame inde.
-
Kepant kiaulienos kepsnius, jei įmanoma, turėti dvi karščio zonas. Ant karštesnės po kelias minutes apkepti kiekvieną pusę, kad kiauliena apskrustų, „užsidarytų“, o po to tęsti kepimą ant mažesnės kaitros, kad iškeptų vidus ir mėsa liktų sultinga.
-
Nekepti ant atviros ugnies – taip mėsa greitai pajuoduoja, netenka geros išvaizdos, gauna per daug karščio ir kepa tik iš išorės. Nuo riebalų atsirandančią ugnį siūlau prigesinti užmetant rupios druskos, nes pilamas skystis mažina karštį ir per daug dūmija.
-
Šonkauliai skanesni mėsingi, o jei kepate juos ant atviro grilio – patartina susipjaustyti dalimis po 2–3 kaulus. Taip šonkaulių mėsa prie pat kaulo geriau iškeps.
-
Nebijokite kiaulienos kepsnių su daugiau riebalo, pavyzdžiui, kepdami šoninę. Mėsa bus sultingesnė, riebalai išvarvės ir apskrus. O galų gale, iškepus, jei riebalų nemėgstate, juos bus galima lengvai atskirti peiliu.
-
Kepdami kiaulieną turėkite ilgus patogius įrankius – žnyples ir mentelę, nes kepsnelius reikia gana dažnai vartyti. Kartais kepsnius minutei kitai prilaikant galima pastatyti „ant briaunos“.
-
Ar kiauliena iškepusi, geriausia tikrinti įpjovus peiliu. Jei tamsu – turėkite žibintuvėlį. Visus reikalingus įrankius bei indus pasiruoškite prieš pradėdami kepti ir turėkite čia pat, kad netektų bėgti ieškoti, o grįžus rasti perkepusią mėsą.

GRILL & FUN
Kiaulienos mentės šašlykas kmynų marinate

GRILL & FUN
Kiaulienos mentės šašlykas tradiciniame marinate

GRILL & FUN
Marinuoti kiaulienos sprandinės kepsniai
- Įvairių rūšių
Jautiena

GRILL & FUN
Švieži jautienos maltiniai mėsainiams

-
Tobulam maltinukui vienas svarbiausių dalykų – tinkamai pasirinkta mėsa. Mėsainiams ypač tinka malta, apie 80 % riebumo jautiena. Tokio tipo mėsa suteiks jūsų mėsainiams sultingą ir kvapnų skonį.
-
Prieš pradedant kepti maltinukus ant grotelių, svarbu, kad grilis būtų kaip reikiant įkaitintas. Aukšta temperatūra grilyje padės mėsai tinkamai apkepti ir neleis prarasti sultingumo.
-
Kepant jautienos maltinius, labai svarbu jų neperkepti, kad jie neišsausėtų. Todėl gaminant pakaks vos kelias minutes pakepti juos iš abiejų pusių, ir jūsų maltinis bus pasiruošęs keliauti į lėkštę. Kepimo metu svarbu nespausti maltinukų mentele, nes taip išsiskirs per daug sulčių ir jie išdžius.
Dešrelės

GRILL & FUN
Kiaulienos kepamosios dešrelės
-Su paprikomis arba su kariu

GRILL & FUN
Kepamosios kiaulienos dešrelės
- Su paprikomis arba su kariu

GRILL & FUN
Vokiškos kepamosios dešrelės

-
Dešrelės yra vienas greičiausiai pagaminamų patiekalų, todėl jos ypač tiks netikėtai užsukus svečiams ar giminėms. Vištienos dešrelėms tereikia 5–7 minučių ant nedidelės kaitros ir patiekalas paruoštas.
-
Vištienos ir kiaulienos kepimo laikas skiriasi, taip pat skirtingas būna ir dešrelių dydis. Todėl vienu metu ant vienų grotelių rekomenduoju kepti tos pačios rūšies dešreles.
-
Dešreles dažnai vartykite.
-
Kepant dešreles itin svarbu vengti atviros ugnies – antraip dešrelės greitai „pasipuoš“ suodžiais ir toks jų vaizdas tikrai nedžiugins.
-
Jei kepate didesnį dešrelių kiekį, iškeptas jas sudėkite į uždarą puodą. Taip dešrelės ilgai išliks šiltos. O jei pakanka ploto ant grilio, iškeptas dešreles galima sudėti vieną ant kitos toliau nuo karščio, šone, ir uždengti aliuminio folija.

GRILL & FUN
Kepamosios vištienos dešrelės
- Klasikinės arba su sūriu

GRILL & FUN
Šviežios kiaulienos dešrelės su baravykais

GRILL & FUN
Kepamųjų vištienos dešrelių rinkinys
Grilio dešrelės su daržovėmis ir pesto padažu
Žuvis

GRILL & FUN
Marinuota lašišų filė
- Su juodaisiais pipirais ir česnakais arba su Virduržemio jūros stiliaus žolelėmis



GRILL & FUN
Šviežia išdarinėta dorada

-
Pagrindinė taisyklė kepant žuvį ar jūros gėrybes – neperkepti. Lašišoms, krevetėms ar upėtakiams pakanka vos kelių minučių, kad tinkamai iškeptų, bet neišsausėtų.
-
Eksperimentuokite! Ant grilio galima kepti ne tik įprastą žuvį – midijos, šukutės ir kitos jūros gėrybės taip pat gali tapti jūsų šių metų stalo atradimu.
-
Žuvis gerai iškepa suvyniota į foliją su mėgstamais prieskoniais. Taip žuvį galima kepti nebūtinai ant grotelių, bet tiesiog ant žarijų.